Spustili jsme nové webové stránky!
V rámci projektu Zahrada pro budoucnost připravujeme pro děti z MŠ ve Vysokém Poli na každý měsíc jeden výukový den na nově vybudované přírodní zahradě u Envicentra. V měsíci září jsme se pustili do ochutnávání a zpracování dobrot ze zahrady.
Připomněli jsme si lidové rčení „Zemáky a zelé, živobytí celé“. Na jaro jsme s dětmi zemáky zasadili, na konci léta je vykopali a dnes jsme je ochutnali – vařené ve šlupce, aj „pečeňáky“ pečené na plechu. Než jsme ale mohli ochutnat pečené zemáky, čekala nás velká práce. Tak jak to s podzimem bývá, je potřeba sklidit co se urodilo, a uskladnit ve sklepě, či jinak zpracovat. Alespoň dřív, za časů našich prarodičů, kdy nebývaly obchody zásobované jak dnes, bylo třeba na zimu udělat dostatečné zásoby. Tak i my s dětmi jsme se pustili do tlačení zelí, abychom si v zimě mohli pochutnat na dobrém kysaném zelí nebo kyselici. Nejdřív jsme si pověděli, kde, jak a kdy se zelí pěstuje, že je potřeba se o něj od jara do podzimu starat. Děti si potěžkaly ty největší hlávky zelí a už jsme mohli začít s krouháním. Ani byste nevěřili, jak dětem čerstvě nakrouhané zelí chutnalo - pořád ujídaly. Nakrouhané zelí jsme prosolili a pokmínovali, naloupali a nakrájeli jsme cibuli, promíchali, a to vše jsme natlačili do kameninového hrnce. Práce nám šla od ruky a taky už nám při ní voněly pečené zemáky v troubě, aj ty vařené na plotně. Mňam to byla dobrota. Po pečeňákoch se zaprášilo jako nic. Tak a teď už jenom vyčkat, než nám zelí vykvasí. A vzorek pošleme i do soutěže „O najlepší kysané zelé Valašskoklobucka“ pořádané při Valašském Mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboukách.